Slaapoefentherapie

Valt u moeilijk in slaap, wordt u ’s nachts vaak wakker of kunt u vroeg in de ochtend niet meer slapen? Of merkt u dat u niet uitgerust wakker wordt en overdag moe bent? Heeft u last van concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren? Dan kunt u baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut.

Een brede kijk op uw nachtrust

Gelukkig is slapeloosheid bijna altijd goed te behandelen. Lekker slapen is namelijk écht aan te leren. U kunt zelf heel veel doen om uw natuurlijke slaap (gewoonte) te herstellen. Ook in perioden van stress en zorgen.

De slaaptherapie is volledig gericht op uw persoonlijke situatie. Tijdens de begeleiding leert u de oorzaak van uw slaapprobleem begrijpen. U leert verbanden leggen tussen de dingen die u overdag, ’s avonds en ’s nachts doet (of niet doet) en uw slaapkwaliteit.

De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op uw dag. Wanneer u slecht slaapt of slaap tekort komt, heeft u hier last van in uw dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden uw gevoel, denken, handelen en omgeving uw nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Hoe u dagelijks functioneert heeft invloed op uw slaap. Wanneer u bijvoorbeeld overdag en ’s avonds maar ‘doorgaat’ zonder voldoende rust en pauze te nemen, zullen uw lichaam en brein als u in bed stapt, nog veel te alert zijn. Ontspannen zijn in hoofd en lijf is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen slapen.

De aanpak

U krijgt waardevolle ademhaling- en ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen en hiermee het slaapcentrum in uw diepe hersenen in slaap te sussen. Tijdens gesprekken wordt u inzicht en adviezen gegeven om concreet te leren wat u kunt doen om weer makkelijker in slaap te vallen. Bijvoorbeeld  wat u overdag kunt doen om ’s nachts beter te slapen.  Tevens leert u uw gedachten te onderzoeken (welke gedachten u wakker houden) en methoden om uw (pieker) gedachten ’s nachts te verminderen. U leert beter met stress om te gaan.

U pakt met de behandeling de oorzaak van het slaapprobleem aan. Dit is op lange termijn effectiever dan slaapmedicatie (en uiteraard gezonder).

Ine is gecertificeerd slaapoefentherapeut en kinder-slaapoefentherapeut (www.slaapoefentherapie.nl)

De behandeling wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Voor informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Ine Bakker.